Doğu Karadeniz’de Somon Hasadı Başladı, Hedef 500 Milyon $
Doğu Karadeniz’de somon hasadı başladı. 7 ay denizde büyütülen somonlar dünya pazarlarına gönderiliyor. 2025 ihracat hedefi, 2024'ü aşmak.

Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında denize bırakılan somonların hasadına başlandı. Ortalama 500 gramla barajlardan salınan ve deniz kafeslerinde yaklaşık 4 kilograma ulaşan Türk somonu, 1 Temmuz’a kadar sürecek hasat döneminde özenle toplanarak işleniyor. Ardından başta Japonya, Rusya ve Fransa olmak üzere dünya pazarlarına ihraç ediliyor.
Politek Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, somonun Karadeniz ihracatında fındıktan sonra ikinci sıraya yerleştiğini belirterek, “2024’te 500 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2025'in ilk 4 ayında 117 milyon dolara ulaştık. Bu yılı daha yüksek rakamlarla kapatmayı hedefliyoruz” dedi.
Altun, Türk somonunun Norveç somonuna göre daha lezzetli olduğunu, bunun Karadeniz’deki tuzluluk oranının düşük olmasından ve akarsu zenginliğinden kaynaklandığını vurguladı. “Omega-3 ve tat bakımından Japonların da tercih ettiği bir ürün haline geldik” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin kişi başı balık tüketimi ise hâlâ düşük seviyede. 7.2 kilogramlık ortalamanın Japonya’da 65 kilograma kadar çıktığını belirten Altun, “2030’a kadar bu rakamı 21 kiloya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Norveç’in yıllık 2 milyon ton, Şili’nin 1 milyon ton somon üretimine karşılık Türkiye’nin henüz 100 bin ton civarında olduğunu belirten Altun, bu alanda büyük bir potansiyel bulunduğunun altını çizdi. Türk somonunun 2016’da başlayan ihracat yolculuğunun her yıl artarak sürdüğünü ifade etti.