Sağlık Emekçileri Taksim'den Ses Yükseltti
14 Mart Tıp Bayramı’nda İstanbul Tabip Odası ve sağlık emekçileri, Taksim’de düzenlenen törende sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti. Açıklamada, "Sağlık hizmeti ticarileştikçe çeteleşiyor, sistem kangrenleşiyor. Kamu kaynakları özel sektöre aktarılmamalıdır" denildi.

14 Mart Tıp Bayramı kapsamında İstanbul Tabip Odası ve sağlık emekçileri örgütleri, Taksim’de bir araya gelerek sağlık sistemindeki sorunları ve taleplerini dile getirdi. Taksim Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende hekimler, anıta çelenk bıraktı ve 14 Mart Bildirgesi’ni okudu.
Sağlık hizmetinin giderek ticarileştiğine ve sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarına dikkat çeken bildirgede, "Öncelikle halkın vergileriyle oluşan kamu kaynaklarının özel sektöre akıtılmasından vazgeçilmelidir." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca sağlık çalışanlarının güvenceli çalışma koşulları, vergide adalet ve şiddetsiz bir sağlık ortamı talepleri vurgulandı.
Daha sonra Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir basın açıklaması yapıldı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve çeşitli sağlık örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklamada, "Bakan istifa" ve "Ücretsiz sağlık, herkese eşit" sloganları atıldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şube Başkanı Birsen Seyhan, sağlık hizmetinin ticarileşmesiyle birlikte sistemin kangrenleştiğini belirterek, "Özel hastanelere ve şehir hastanelerine aktarılan kamu kaynakları, sağlık emekçilerinin güvencesiz çalışmasına ve halkın sağlık hizmetine ulaşamamasına neden oluyor." dedi.
Talepler arasında şu maddeler öne çıktı:
- Sağlık emekçilerine ek ödeme yerine temel maaşlarının artırılması,
- Vergi dilimlerinin yüzde 10’da sabitlenmesi,
- Güvencesiz ve sözleşmeli çalışmanın son bulması,
- Angarya çalışmaya son verilmesi, nöbet ücretlerinin artırılması,
- Her iş yerine kreş açılması ve vardiya çıkışlarında servis sağlanması,
- Özel sağlık kuruluşlarının kamulaştırılması ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesi.
Sağlık örgütleri, 2025 yılında da taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini belirterek, "Başka bir sağlık sistemi mümkündür." mesajını verdi.