Hüzün Yücel tarafından 02.05.2025 10:30 tarihinde yayınlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait kırmızı et üretim istatistiklerini yayımladı. Resmi tahminlere göre, Türkiye’de kırmızı et üretimi 2023 yılına kıyasla yüzde 11,7 azaldı ve 2 milyon 105 bin 895 ton seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yıl 2 milyon 384 bin ton olan toplam üretimdeki düşüşte tüm hayvan türlerinde yaşanan azalma etkili oldu. 2024'te sığır eti üretimi yüzde 11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona, koyun eti üretimi yüzde 10,5 azalarak 509 bin 539 tona geriledi. Keçi eti üretimi yüzde 22,8 ile en sert düşüşü yaşarken, manda eti üretimi de yüzde 10,4 düşüşle 13 bin 781 tona indi.

TÜİK’in 10 yıllık verilerine göre, kırmızı et üretimi 2015 yılında 1 milyon 187 bin ton düzeyindeyken 2024 yılında bu rakam 2 milyon 105 bin tona ulaştı. Ancak 2024, son yılların en ciddi düşüşlerinden birine sahne oldu.

Et üretiminde 2024 yılında en büyük payı yüzde 70,4 ile sığır eti oluşturdu. Onu yüzde 24,2 ile koyun eti, yüzde 4,7 ile keçi eti ve yüzde 0,7 ile manda eti izledi.

Benzer İçerikler

Velonga Haber Yazılımı ile hazırlanmıştır.