Berşan Demir tarafından 04.06.2025 11:21 tarihinde yayınlandı.

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlardan sağlıklı beslenme konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Diyetisyen Fatma Sena Küçük Aydın, bayram süresince et tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Aydın, özellikle kesim sonrası etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Etlerin yaklaşık 24 saat kadar buzdolabında dinlendirilmesi gerekiyor. Bu süreçte ette ölüm katılığı dediğimiz ‘rigor mortis’ süreci yaşanır. Bu da etin hem sindirimi zorlaştırmasına hem de lezzet kaybına neden olur” dedi.

Gıda güvenliği açısından da önemli uyarılarda bulunan Aydın, kesim sırasında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. “Etlerin, sakatatlardan ayrı muhafaza edilmesi, temiz bıçak ve ekipman kullanılması şart. Aksi halde bakterilerin çoğalması hızlanır ve sağlık riski doğar” ifadelerini kullandı.

Etlerin saklama koşullarına da değinen Aydın, “Paylaşım sonrası kalan etleri porsiyonlara ayırarak streç film, buzdolabı poşeti ya da vakumlu poşetlerle saklayabilirsiniz. Buzdolabında 0-4 derece arasında 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede 6-12 ay muhafaza edilebilir” dedi.

Bayramda sıvı tüketiminin de önemine dikkat çeken Aydın, “Et tüketimi böbrek yükünü artırır. Bu nedenle günde 2-2,5 litre su içilmeli. Ayrıca yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı. Dengeli bir kahvaltı ve öğün planlaması ile bayram sağlıklı şekilde geçirilebilir” önerisinde bulundu.

Benzer İçerikler

Velonga Haber Yazılımı ile hazırlanmıştır.